RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Zaposleni u „Leonardu“ ipak dobili martovske plate

Marijana Tolimir | 22. maj 2020. | 12:47 | Društvo

Zaposleni u „Leonardu“ ipak dobili martovske plate

Nakon što je početkom marta kompanija „Leonardo“ poslala svih 150 radnika na plaćeno odsustvo, saopšteno im je da će zarade dobiti tek za šest meseci, kada planiraju da nastave proizvodnju. Radnici su potražili pomoć u Kancelariji lokalnog ombudsmana i sindikatu, uz čije posredovanje je postignut dogovor sa italijanskim vlasnikom i martovska plata je legla na račune pre dva dana.

Zbog krize izazvane virusom kovid-19 italijanska firma „Leonardo“ je zaustavila proizvodnju obuće u Subotici. Kako je u prvi mah više od 10 odsto radnika dalo otkaz, nisu ispunjavali uslov za pomoć države od tri minimalne plate, te su u aprili obavestili radnike da neće isplaćivati zarade sve do septembra, kada bi trebalo da nastave sa radom. Zbog nezavidnog položaja u kom su se našli, radnici su se obratili Lokalnom ombudsmanu i Samostalnom sindikatu, i uz njihovu pomoć, martovske plate su ubrzo isplaćene, kaže jedna od radnica Irena Tenodi.

Kako objašnjava lokalni ombudsman, Erika Tot Salai, iako kao institucija nemaju nadležnost da zastupaju prava radnika, mogu da budu posrednici između poslodavca i zaposlenih, što su i bili u slučaju „Leonarda“, koji može da posluži kao primer dobre prakse ostalim poslodavcima koji su takođe u krizi.

Prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata u Subotici, Ištvana Huđija, nisu imali sindikalnu organizaciju u „Leonardu“ i najpre su se upoznali sa situacijom u kompaniji, u kojoj kako se ispostavilo, nikada nije bilo problema. Sada je, dodaje, najvažnije da se nastavi proizvodnja.

„Leonardo“ je porodišna kompanija iz Italije koja posluje u Subotici još od 2006. godine gde izrađuje gornje delove obuće za cipele visokog kvaliteta, koje se proizvode isključivo za izvoz – najviše za tržište Evropske unije, kao i Bliskog istoka.

Ostale vesti iz ove kategorije