RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotica podiže spomenike kralju Petru I, Biro Karolju i Ivanu Antunoviću

Marijana Tolimir | 28. maj 2020. | 10:52 | Društvo

Subotica podiže spomenike kralju Petru I, Biro Karolju i Ivanu Antunoviću

Tri značajne istorijske ličnosti dobiće spomenike u Subotici – kralj Petar I Karađorđević, Karolj Biro i biskup Ivan Antunović. To su jednoglasno odlučili odbornici na 28. sednici Skupštine grada, koja je održana nakon tri meseca pauze, a uz sve mere prevencije – pod maskama i rukavicama i na propisanom rastojanju između odbornika. 

Na inicijativu gradonačelnika Bogdana Labana spomenik kralju Petru I Karađorđeviću zauzeće mesto ispred Sokolskog doma. Za odborničku grupu Sprske napredne stranke ovo je jedan od većih uspeha lokalne samouprave i najznačajnija tačka dnevnog reda, budući da, kako su poručili sa govornice, kralj Pera, kako je bio poznat u narodu, zaslužuje spomenik u svakom gradu, kako zbog zasluga za Srbiju, tako i zbog toga što je bio jedan od omiljenih vladara.

Uz kralja Petra I, spomenik će dobiti i jedan od najznačajnih gradonačelnika u istoriji Subotice, Biro Karolj, u čije vreme je izgrađena Gradska kuća, koji će se nalaziti na Trgu republike tik uz simbol grada, dok će se spomenik biskupu Ivanu Antunoviću postaviti uz Katedralu svete Terezije Avilske. Podrška za tri istorijska velikana stigla je i od koalicionih partnera, jer kako su istakli, oni simbolizuju suživot svih u Subotici.

Odluke o postavljanju spomenika donete su jednoglasno, uz podršku opozicije.

Osim o postavljanju spomenika, odbornici su doneli odluku o dodeli priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“, koja je ove godine pripala Roža Žomboru, inovatoru intelektualnih veština, a na dnevnom redu su se, između ostalih, našle i odluke o konsolidovanom završnom računu za 2019. godinu, kao i ugovor o javno-privatnom partnerstvu za osvetljenje grada LED tehnologijom.

Ostale vesti iz ove kategorije