RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Spasovdan ove godine bez litije kroz grad

Sanda Mileusnić | 28. maj 2020. | 12:16 | Društvo

Spasovdan ove godine bez litije kroz grad

Pravoslavni vernici danas slave Vaznesenje Hristovo, u narodu poznatije i kao Spasovdan. Ovaj praznik ujedno je i slava Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, koja je ove godine umesto tradicionalnom litijom kroz grad, obeležena u krugu crkve.

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Spasovdan, spada u pokretne praznike, obeležava se uvek četvrtkom  - četrdeseti dan nakon Uskrsa, a deset dana pre Duhova. Mnogobrojni sugrađani koji su se okupili u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg svedoče o značaju ovog „praznika nad praznicima“ među pravoslavnim vernicima. Žale jedino što je izostala litija kroz grad.

Vernici se na ovaj dan prisećaju završetka Hristovog života na zemlji radi spasenja i iskupljenja ljudskog roda. Hristos se, prema verovanju, pred apostolima, blagosiljajući ih, vazneo na nebo i seo sa desne strane Boga Oca.

Spasovdan je u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg obeležen liturgijom, a prisustvo velikog broja vernika, predstavnika Grada, sveštenstva rimokatoličke crkve i predstavnika jevrejske zajednice uveličalo je proslavu, istakao je protonamesnik Hrama, otac Dragan.

Vaznesenje Gospodnje se osim kao stočarski i ratarski praznik, slavi i kao krsna slava, a na današnji dan ne rade se teški poslovi u znak poštovanja i verovanja da ovaj praznik može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti. O tome koliko je u srpskom narodu upravo ovom danu pridavano značaja govori i to da je čuveni Dušanov zakonik objavljen na Spasovdan 1349., a dopunjen na isti praznik pet godina kasnije.

Ostale vesti iz ove kategorije