RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Svih 140 radnika „Solida“ se prijavilo za novac od Fonda solidarnosti

Marijana Tolimir | 29. maj 2020. | 11:45 | Društvo

Svih 140 radnika „Solida“ se prijavilo za novac od Fonda solidarnosti

Juče je završeno prikupljanje saglasnosti bivših radnika „Solida“za potraživanje zarada iz Fonda solidarnosti, i svih 140 biće predato u ponedeljak. Kako poručuju iz Samostalnog sindikata, ovo je za sada jedina mogućnost da radnici naplate zaostale plate i doprinose.

 „Solid Export Komerc“ duguje radnicima zarade za godinu dana. Stečaj je uveden 6. juna prošle godine i svi su uredno prijavili potraživanja. Kada je privredni sud priznao ta potraživanja imali su 45 dana da ih prijave Fondu solidarnosti, što je prekinulo vanredno stanje, ali kako kaže predsednik Saveza samostalni sindikata u Subotici, Ištvan Huđi, čim je ukinuto oni su zajedno sa Kancelarijom lokalnog ombudsmana pomogli  oštećenim radnicima u popunjavanju zahteva i posao je juče završen.

Fond solidarnosti isplaćuje najviše devet minimalnih zarada sa porezima i doprinosima, i to je jedino moguće rešenje za sada, dodaje Huđi. Ipak, ostaće problem neuplaćenog radnog staža nekim radnicima i po više godina, što je problem koji zahteva sistemsko rešenje, dodaje naš sagovornik, a radnici „Solida“ nisu jedini koji imaju taj problem.

Ostaje nada da će se ostatak plata i poreza i doprinosa naplatiti nakon prodaje preostale imovine nekada uspešne firme koja se bavila prouizvodnjom obuće, a to je samo jedna hala u centru Subotice. Međutim, po kojoj ceni i kada, teško je predvideti.

Ostale vesti iz ove kategorije