RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Uskoro berba trešanja - rod ne obećava

Sanda Mileusnić | 3. jun 2020. | 12:45 | Poljoprivreda

Uskoro berba trešanja -  rod ne obećava

Sezona voća uveliko je u toku, a za oko nedelju dana krenuće i berba trešanja. Na Hajdukovu  će ovogodišnji rod biće znatno slabiji, što zbog prolećnog mraza, što zbog prošlonedeljnog leda, pa proizvođaći procenju da će ova godina biti najlošija po pitanju prinosa.

Proizvođač iz Hajdukova, Janoš Šomođi, trešnje uzgaja  na oko dva hektara, a kako kaže stalno gleda u nebo. Ove godine vremenski uslovi nisu bili na njegovoj strani, voće je prvo oštetio mraz krajem marta, a onda je prošlog utorka njegov voćnjak zahvatio i grad.

Šteta koju je imao, za koju slobodnom procenom kaže da je minimum oko 50 odsto, znatno će uticati na cenu koju će za njih moći dobiti, pa će umesto da odu u izvoz trešnje završiti na okolnim pijacama.

Na njegovom intenzivnom voćnjaku ima preko 1900 stabala trešanja sorti kordia, ferovija i regina. Berba prvih će početi 10. juna, a plod mora da ima u prečniku najmanje 28 milimetara, pokazuje Janoš.

Trešnjama je sad potrebno što više sunca za razvoj, dodaje ovaj proizvođač. Iako se nakon prošlogodišnjeg dobrog roda nadao prinosu od dva vagona, odnosno 20 tona, kaže da će ove godine biti zadovoljan ako izvuče i četiri, pet tona.

Ostale vesti iz ove kategorije