RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Pitanje naftnih bušotina na Paliću i dalje neizvesno

Aleksandra Orlić | 5. jun 2020. | 13:36 | Društvo

Pitanje naftnih bušotina na Paliću i dalje neizvesno

Svetski dan zaštite životne sredine, u našem gradu dočekan je okruglim stolom na temu naftnih bušotina na Paliću. Nakon trosatnog polemisanja svih aktera priče, ugroženi građani i ekološke organizacije ne vide optimističan epilog, dok nadležni iz NIS-a poručuju da se sve sprovodi u skladu sa zakonom, uz poštovanje svih domaćih i evropskih ekoloških standarda, kao i da su raspoloženi za svaki dogovor.

Predstavnici NIS-a u pismenom saopštenju navode da kompanija poseduje sve potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa za bušenje bušotina u okolini Ludoške ulice, kao i da  koristi savremenu opremu koja je potpuno bezbedna kako po zdravlje ljudi tako i po životnu sredinu i poštuje sve domaće i evropske ekološke standarde u procesu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Dodaju i da se svi radovi na bušotinama izvode na osnovu rudarskih projekata koji su usklađeni sa važećim zakonima, uz minimalno remećenje svakodnevnog života meštana. U saopštenju se napominje  i da će NIS u potpunosti snositi sve eventualne štete koje izazove svojim aktivnostima na terenu i da su otvoreni za svaki razgovor.

Mnoge od navedenih činjenica, po rečima Zvezdana Kalmara, koordinatora Centra za ekologiju i održivi razvoj tokom okruglog stola, ne stoje.

Sreten Đorđević, advokat koji zastupa građane čiji domovi se nalaze tik uz tešku mašineriju koja radi na iskopavanju naftnih bušotina, kaže da su njihova prava ugrožena već time što  nisu bili obavešteni o planiranim radovima, te da se njihovo narušavanje nastavlja.

Iz lokalne samouprave kažu da projekti iz oblasti energetike i rudarstva, kao i istražnih bušenja i eksploatacionih polja, nisu u njihovoj nadležnosti, te da je krajem prošle godine do gradske Službe za zaštitu životne sredine stigla jedino informacija da je nadležni sekretarijat sprovodio istražni postupak na Paliću, što je stavljeno na uvid građana, međutim, ta dokumentacija se odnosila na studiju za neko od budućih eksploatacionih polja bez konkretnih informacija na kojim parcelama će se radnja vršiti.

Kako se u saopštenju NIS-a navodi , dugoročno gledano, u planu je nastavak aktivnosti na izradi novih bušotina u 2021. godini.

Ostale vesti iz ove kategorije