RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

„Leonardo“ otpustio sve radnike

Marijana Tolimir | 9. jun 2020. | 13:06 | Društvo

„Leonardo“ otpustio sve radnike

Čini se su radnici u italijanskoj kompaniji „Leonardo“ prve žrtve krize izazvane koronom –svih 50 proglašeno je za tehnološki višak. Međutim, kako kažu, ugovori o radu su im prekinuti bez prethodnog upozorenja, a firma im i dalje duguje plate i deo putnog troška.

Da su sve do jedne otpuštene, radnice „Leonarda“ saznale su sasvim slučajno – koleginica je otišla kod lekara gde je saznala da nema zdravstveno osiguranje. To se dogodilo juče i tada je klupko počelo da se odmotava, kaže jedna od sada već bivših zaposlenih, Irena Tenodi.  Težak položaj u kom su se našle, dodatno otežava i to što je poslednja plata koju su primile, ona martovska.

Kako kaže, danas je prvi krug žena pozvan i one su potpisale raskid ugovora o radu, uz koji im je ponuđeno i da se odreknu otpremnina, koje im poslodavac duguje po zakonu.

Televizija Subotica pokušala je da dođe do izjave odgovornog lica u kompaniji „Leonardo“još prošle nedelje kada su se samo pojavile priče o tehnološkim viškovima među radnicama,  međutim, kako nam je u kratkom telefonskom razgovoru rečeno, direktor je dao otkaz i naša pitanja prosleđena u centralu u Italiji. Do danas nismo dobili odgovore na to da li će svi dobiti otkaz, da li će im biti isplaćene otpremnine i zaostale plate, kao i da li i kada planiraju da pokrenu proizvodnju, odnosno da li će pozivati otpuštene radnike nazad.

Ostale vesti iz ove kategorije