RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Nedimović: Država merama podstiče digitalizaciju u poljoprivredi

Marijana Tolimir | 11. jun 2020. | 07:42 | Poljoprivreda

Nedimović: Država merama podstiče digitalizaciju u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, premijerka Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su farmu muznih krava porodice Pušin u Bačkom Dušanovu gde su instalirana dva robota za automasku mužu kupljena zahvaljujući subvenciji države. Ministar Nedimović je istakao da je ovo jedan od primera digitalizacije u poljoprivredi, koje će ministartvo nastaviti da podržava.

Farma muznih krava „Pušin“ među prvima je u Srbiji aplicirala i dobila povrat dela novca za kupovinu dva robota za mužu krava. Ova porodica, koja se bavi ne samo stočarstvom, već ima i preko 2000 tovnih ćuraka, ističe da im je ova subvencija veoma pomogla.

Kako su se poljoprivrednici najviše žalili na nedostatak radne snage, odnosno da nemaju koga da angažuju za mužu krava, država je rešila da merom za subvencionisanje kupovine robota za automatsku mužu pomogne u prevazilaženju tog problema, istakao je minista poljoprivrede, Branislav Nedimović. On je naglasio da može da konkuriše svako ko ima farmu sa najviše 200 muznih krava za dva robota, a država vraća 65 odsto vrednosti, odnosno 15 miliona dinara.

Osim u Bačkom Dušanovu, i u Tavankutu je instalirano četiri robota, a vrednost svakog je 110.000 evra.

Ostale vesti iz ove kategorije