RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bunjevački jezik vraća se u srednje škole

Sanda Mileusnić | 11. jun 2020. | 13:00 | Društvo

Bunjevački jezik vraća se u srednje škole

Od sledeće školske godine u subotičkim srednjim školama učiće se bunjevački jezik kao fakultativni predmet, a biće dostupan svima, kako onima koji se tek upisuju, tako i starijim razredima, najavila je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Povratak bunjevačkog jezika u srednje škole je od izuzetnog značaja, pogotovo kada se uzme u obzir da je prošlo 100 godina otkad se poslednji put u njima učio, ističe Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Kao fakultativni predmet moći će da ga izaberu kako oni koji se izjašnjavaju  kao Bunjevci, tako i svi ostali đaci koji žele više da nauče o bunjevačkim običajima, kulturi i jeziku.

Jedna od budućih predavača bunjevačkog jezika u srednjim školama, Jadranka Tikvicki, kaže da je nastavni plan i program već sastavljen, a polako se privodi kraju i rad na nastavnom materijalu za predavače.

Krajem ovog ili početkom sledećeg meseca očekuju se i rezultati anketa po školama kada će se znati koliko je srednjoškolaca zainteresovano da uči bunjevački jezik, a nije isključeno i ponavljanje ankete kada školska godina otpočne, poručuju iz Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Ostale vesti iz ove kategorije