RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Traži se rešenje za radnike „Leonarda“

Marijana Tolimir | 12. jun 2020. | 12:44 | Društvo

Traži se rešenje za radnike „Leonarda“

Nakon što je u medijima odjeknula vest da je kompanija „Leonardo“ otpustila sve radnike u Subotici i to bez prethodnog upozorenja, javio se vlasnik iz Italije. On je juče u razgovoru sa Sindikatom istakao da je u finansijskim problemima zbog krize izazvane koronavirusom i tražio rok od nedelju dana da da predlog rešenja. Radnici su s druge strane, prihvatili da pričekaju.

Rešenje za otpuštene radnike „Leonarda“ se traži i zbog toga je juče obavljen razgovor sa vlasnikom, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata, Ištvan Huđi, koji je upoznat sa situacijom od početka. Kako kaže, vlasnik je istakao  da želi da nastavi proizvodnju u oktobru i ponovo zaposli oko 40 radnika, kao i da izmiri obaveze, ali da trenutno nije u  mogućnosti. Sindikat je s druge strane, istakao da nisu ispoštovali Zakon o radu oko isplate otpremnina i aprilske plate i da ova situacija treba da se razreši.

„Leonardu“ je predloženo i da se obrati Privrednoj komori i Regionalnoj razvojnoj agenciji „Panonreg“, da se razmotri da li postoje neka namenska sredstva za one koji su pogođeni koronom, ali uz garanciju.

Pred radnicima su sada dve mogućnosti: da sačekaju, na šta su oni pristali, ili da tuže firmu, što podrazumeva visoke troškove i neizvestan ishod. Šta će se dogoditi, biće izvesnije kada vlasnik Antonio Brotini dođe u Suboticu, što je najavio da će učiniti u narednih mesec dana.

Inače, „Leonardo“ posluje u Subotici od 2003. godine, i nikad nije bio u centru pažnje, budući da je uvek redovno izmirivao obaveze prema državi i radnicima, i širio proizvodnju. Ova kompanija bavi se proizvodnjom obuće visokog kvaliteta, a glavna tržišta su im Rusija i Kina. 

Ostale vesti iz ove kategorije