RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Završena izgradnja Fabrike vode II

Marijana Tolimir | 15. jun 2020. | 12:48 | Društvo

Završena izgradnja Fabrike vode II

Izgradnja Fabrike vode II je završena i pogon će uskoro početi sa probnim radom, dok se upotrebna dozvola očekuje za najviše godinu dana. Ova investicija je vredna 5,5 miliona evra i finansirana je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i njome će biti rešeni dugogodišnji problemi u snabdevanju vodom stanovnika Palića, Radanovca i Novog grada.

Žuta voda puna grovža za stanovnike Palića, Radanovca i Novog grada u narednih godinu dana trebalo bi da postane ružna prošlost. Toliko će biti potrebno da novoizgrađena Fabrika vode II dobije dozvolu za početak rada. Kako objašnjava direktor nadležnog preduzeća, Đerđ Šugar, ovo je prva faza, jer kada dođe do proširenja turističkih kapaciteta na Paliću, postrojenje ima kapacitet da ga prati.

Nadležni ipak očekuju da će postrojenje za preradu vode dobiti upotrebnu dozvolu nešto pre godinu dana, koliko je maksimalno po ovdašnjim zakonima, budući da je reč o već poznatoj tehnologiji, koja se uspšeno primenjuje na Vodozahvatu I. Ono što je novina, jeste prerada mulja.

Zamenica gradonačelnika Subotice, Timea Horvat, istakla je da je ovaj projekat veoma značajan za grad, kako za stanvištvo, tako i za razvoj Palića.

Izgradnja Fabrike vode II započeta je u jesen 2017. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije