RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Vatrogasci kontrolišu poljoprivrednu mehanizaciju pred žetvu

Sanda Mileusnić | 15. jun 2020. | 12:56 | Poljoprivreda

Vatrogasci kontrolišu poljoprivrednu mehanizaciju pred žetvu

U toku je pregled radnih mašina koje učestvuju u žetvi. Iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Matica“ Subotica poručuju da su požari tokom žetve česta pojava, a da je samo jedna varnica dovoljna da izazove požar velikih razmera, te je zato neophodno da se utvrdi ispravnost poljoprivrednih vozila.

Mehanizacija se kontroliše preventivno, a prilikom pregleda vatrogasci pokušavaju da otkriju sve nedostatke, pa se obraća pažnja na to da li negde curi ulje, da li postoji nešto što bi prilikom trenja moglo da dovedu do paljenja, poput ostataka  strnjike, a sve sa ciljem otkrivanja uzroka koji bi mogli da izazovu požar.

Ukoliko je pregledom ustanovljeno da je sve u redu, i da je mašina spremna za žetvu, izdaje se potvrda o ispravnosti poljoprivrednog vozila, koja je neophodna da bi ratari izašli na  njive i započeli radove.

Ako se pak prilikom pregleda uoče nepravilnosti, o tome se obaveštava vlasnik, koji može da ispravi grešku, nakon čega vatrogasci ponovo dolaze. Naš sagovornik napominje da se potvrda nikako ne može izdati za neispravno vozilo.

Ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Matica“ Subotica na terenu je od utorka. Osim njih, poljoprivrednu mehanizaciju pregledaju i dobrovoljni vatrogasci iz Bajmoka, Starog Žednika, Čantavira i Tavankuta, a planirano je da se sve završi pre početka žetve. Prvi pregledi  mašina pokazuju  da su traktori i kombajni subotičkih poljoprivrednika u 99 odsto slučajeva ispravni i spremni za žetvene radove, zaključuju u DVD „ Matica“.

Ostale vesti iz ove kategorije