RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotičani bili humani u subotu – krv dalo njih 105

Sanda Mileusnić | 15. jun 2020. | 13:00 | Društvo

Subotičani bili humani u subotu – krv dalo njih 105

Na tradicionalnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Humana subota“ dragocenu tečnost doniralo je  105 sugrađana. Slogan ovogodišnje, 18. po redu, akcije Crvenog krsta bio  je „Budite tu za druge. Dajte krv.Podarite život“, a organizovana je u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica.

Uroš Brestovac redovni je davalac krvi, jednom do dvaput godišnje. Kako kroz smeh objašnjava, sve je počelo kada je bio u srednjoj školi, krv je dao kako bi dobio slobodne dane, a kasnije je preraslo u naviku.

„Humanoj suboti“, 18.po redu, odazvao je veliki broj sugrađana, pa je od 117 potencijalnih davalaca, njih 105 doniralo krv. Ovim je premašena prošlogodišnja akcija, kada je broj davalaca bio 89, što je čini jednom od najuspešnijih do sada, radosno zaključuje Nevena Lukić iz Crvenog krsta Subotica. Ona dodaje da je to porodični dan, a kako bi sve proteklo u najboljem redu, za sve su obezbeđene maske i dezinfekciona sredstva

Akciju je podržao i Zavod za javno zdravlje Subotica, pa su zainteresovani sugrađani imali priliku da obave i besplatne zdravstvene preglede na licu mesta, a za sve dobrovoljne davaoce krvi i njihove porodice poslužen je doručak, kao i tradicionalni vojnički pasulj. Ovog vikenda takođe je obeležen i Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Ostale vesti iz ove kategorije