RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Pravo na porodičnu penziju imaju i vanbračni drugovi

Marijana Tolimir | 19. jun 2020. | 10:49 | Društvo

Pravo na porodičnu penziju imaju i vanbračni drugovi

Pre šest meseci na snagu su stupile izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje su omogućile da pravo na porodičnu penziju ostvare i osobe koje su živele u vanbračnoj zajednici. U Subotici je za ovo vreme zaprimljeno oko 20 predloga, a donete su i prve odluke suda. Lokalni ombudsman ističe da je ovo veliki korak u izjadnačavanju bračnih i vanbračnih partnera.

Prema poslednjem popisu oko 200.000 ljudi u Srbiji živi u vanbračnoj zajednici, a svako četvrto dete rođeno je u ovoj zajednici, te je konkretna izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju izjednačila vanbračne i bračne drugove u delu ostvarivanja prava na porodičnu penziju, ističe lokalni ombudsman, Erika Tot Salai. Ona objašnjava da je za ostvarivanje porodične penzije potrebno ispuniti opšte i posebne uslove, koji se odnose na godine staža i godine života.

Vanbaračna zajednica utvrđuje se u vanparničnom postupku, a izmena Zakona ne postavlja ograničenje u smislu pre koliko je godina preminuo vanbračni partner. Pravo na penziju može se ostvariti i ukoliko je smrt nastupila i pre deset godina.

Prema rečima lokalnog ombudsmana veoma su učestali predmeti koji se tiču upravo prava na penziju kod vanbračnih partnera i ova Kancelarija pruža podršku u postupku utvrđivanja ovog prava. Ona savetuje da je najbolje za sve one koji žive u vanbračnoj zajednici to i registruju kod javnog beležnika, kako posle ne bi morali da je dokazuju pred sudom. Kada su u pitanju nasledni odnosi, oni još uvek nisu izjednačeni sa bračnim drugovima.

Ostale vesti iz ove kategorije