RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Žetva ječma u punom jeku

Sanda Mileusnić | 26. jun 2020. | 12:43 | Poljoprivreda

Žetva ječma u punom jeku

Žetva ječma počela je sredinom nedelje, a za prva dva dana požnjeveno  je oko 20 odsto površina pod ovom ozimom kulturom čiji će ovogodišnji prosečni prinos iznositi oko 5,5 tona po hektaru. Poljoprivredni proizvođači juče su započeli i skidanje uljane repice, dok će žetveni radovi na pšenici krenuti za nekoliko dana.

Iako su se kombajni u ječmu mogli videti još prošle nedelje, kiša je zaustavila žetvu, pa su ratari nakon kraće pauze ponovo prionuli, a žetveni radovi su sada u punom jeku. Padavine u prethodnih desetak dana delimično su smanjile prinos ječma, ali on će kako kažu stručnjaci, i dalje biti bolji nego prošlogodišnji i to za pet odsto.

Odmah nakon ječma, otpočela je i žetva uljane repice,a prvi rezultati obećavaju, dodaje naš sagovornik.

Za žetvu pšenice čeka se da temperatura još malo poraste, ali i ona će krenuti za nekoliko dana. Junske kiše spasile su njen prinos, pa iako se procenjivalo da će podbaciti, rezultati ipak neće biti toliko loši.

Kraj žetve, kao i njen početak, zavisiće od vremenskih uslova, pa ukoliko se nastavi period toplih dana bez padavina, sve ozime kulture bi mogle biti požnjevene za 10 do 12 dana.

Ostale vesti iz ove kategorije