RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Počeo otkup ovogodišnje žetve

Sanda Mileusnić | 1. jul 2020. | 12:35 | Poljoprivreda

Počeo otkup ovogodišnje žetve

Sa početkom žetve, krenuo je i otkup. Cena stočnog ječma roda 2020. godine kreće se oko 15 dinara za kilogram,  za uljanu repicu je određena akontativna cena od 40 dinara, kao i za pšenicu  i iznosi 17 dinara.

Dragan Krivo doneo je uzorak uljane repice sa gazdinstva iz Male Baje, a polako se zahuktava i žetva. Ječam kaže nisu sejali, cenom pšenice nisu zadovoljni, dok je za uljanu repicu korektna, ocenjuje Dragan.

Rod ječma čini se bolji nego prošle godine, interesovanje za otkup raste,a počinje i tržišna utakmica oko cene, kaže vlasnik jedne firme za otkup. Iako se stočni ječam ove godine otkupljuje u većoj meri , cena je nešto niža i iznosi 15,3 dinara.

Za uljanu repicu određena je akontativna cena od 40 dinara, koja je viša u odnosu na prethodnu.

Država još uvek nije izašla sa svojom cenom  za pšenicu, kojom bi  Direkcija za robne rezerve intervenisala na tržištu, a tržišna cena se tek formira, objašnjavaju iz Regionalne privredne komore. Iz tog razloga, napravljena je kalkulacija cene koštanja proizvodnje pšenice, iz koje se zaključuje da će u najnepovoljnijem položaju biti prozvođači koji budu ostvarili prinose niže od prosečnih.

Žetva pšenice je na samom početku i trenutno se otkupljuje po akontativnoj ceni od 17 dinara za kilogram.

Ostale vesti iz ove kategorije