RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Najezda repičine pipe na Suboticu

Sanda Mileusnić | 2. jul 2020. | 12:34 | Društvo

Najezda repičine pipe na Suboticu

U proteklih nekoliko dana brojni Subotičani primetili su pojavu čudnih buba, nalik na krpelje. Vlasnici lokala u centru grada žale se da im ovi insekti otežavaju rad, da ulaze u objekte, sleću na mušterije i robu. Stručnjaci kažu da je u pitanju repičina pipa surlaš, koja se namnožila ove godine i sa početkom žetve uljane repice pobegla sa njiva i prešla u naseljeni deo grada. Iako je u pitanju štetočina, za ljude nije opasna i nestaće krajem meseca.

U popularnoj „Borovo“ ulici, trgovci i ugostitelji već nekoliko dana muku muče sa invazijom sitnih crnih buba.

Kako nam Mirjana priča, pokušavali su da ih se reše sprejevima protiv insekata, zvali su ekipu za dezinsekciju, međutim ništa nije urodilo plodom, a bube su i dalje tu i ulaze u lokale. Zato mole nadležene za pomoć u rešavanju ovog problema.

Ova štetočina primećena je na usevima uljane repice u toku cvetanja u većem obimu, ali tad je bilo kasno za tretiranje. Uljana repica se unazad nekoliko godina gaji na velikoj površini, ove štetočina su se namnožile, nije se radila zaštita protiv nje, a i vremenski uslovi su pogodovali njenoj pojavi i širenju. Sve ovo dovelo je do ovogodišnje masovnije pojave ovih buba, koja je iznenadila i stručnjake.

Pretpostavka je da će ih do kraja meseca nestati, tako da će se problem sam rešiti, dodaje sagovornica.

Forsiranje jedne kulture , kao što je slučaj sa uljanom repicom, dovodi i do namnožavanja štetočina koje napadaju tu kulturu, pa dok je ranije praksa bila da se tretiranje vrši jednom do dvaput, u jesen i u proleće, sada ni tri prskanja nisu dovoljna za zaštitu, zaključuje sagovornica.

Ostale vesti iz ove kategorije