RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Od Hajdukova do Bačkih Vinograda i biciklističkom stazom

Sanda Mileusnić | 6. jul 2020. | 12:27 | Društvo

Od Hajdukova do Bačkih Vinograda i biciklističkom stazom

U Subotici je do sada izgrađeno 7,9 km biciklističkih staza na Kelebiji i u Bačkim Vingradima, koje naš grad spajaju sa pograničnim naseljima u Mađarskoj, Tompom i Ašothalomom. Nakon što je prva faza projekta „Opti-Bike“ realizovana, odobrena su sredstva i za nastavak, pa se sledeće godine planira izgradnja dodatnih 1,5 km staze koja bi trebalo da poveže Hajdukovo sa Bačkim Vinogradima.

Nastavak projekta, „Opti-Bike2“ podrazumeva još oko dva kilometra biciklističke staze, od kojih će 1,5km ići Segedinskim putem, od Hajdukova prema Bačkim Vinogradima, a 500 metara biće u Tompi, koji je partner na projektu. Za ove radove obezbeđeno je oko 450.000 evra, od čega će Grad Subotica učestvovati sa blizu 35.000 evra.

Od 7,9 kilometara postojećih biciklističkih staza napravljenih sa srpske strane u okviru ovog projekta, tri kilometra vode do graničnog prelaza Kelebija, a 4,9 je u Bačkim Vinogradima, pa su zahvaljujući projektu prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, čiji je vrednost bila oko 2,5 miliona evra, meštani ovih naselja bolje povezani sa Tompom i Ašothalomom, a i sam prelazak granice je olakšan i ubrzan, dodaje naš sagovornik.

U okviru „Opti-Bike-a“  napravljena je i projektno tehnička dokumentacija za izgradnju ukupno 25 kilometara staza od kojih bi veći deo prolazio kroz sam grad Suboticu.

Subotica je trenutno pokrivena sa oko 45 kilometara biciklističkih staza,a  u planu je izgradnja još tridesetak kilometara, objašnjava Ujhelji i dodaje da će realizacija ovog poduhvata zavisiti mahom od sredstava koja će Grad dobiti na konkursima.

Ostale vesti iz ove kategorije