RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Edukacijom u borbi protiv trgovine ljudima

Redakcija TV Subotica | 30. jul 2020. | 10:47 | Društvo

Edukacijom u borbi protiv trgovine ljudima

Dva aktivna slučaja trgovine ljudima i jedan pravosnažno okončan pred Višim javnim tužilaštvom u Subotici u 2020. godini, podatak je sa kojim smo dočekali 30. jul, Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Ovaj datum, ustanovljen u cilju skretanja pažnje javnosti na jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svetu, koji predstavlja zloupotrebu osnovnih ljudskih prava zarad sticanja materijalne koristi, ove godine je, zbog aktuelne epidemiološke situacije, obeležen skromnije nego inače. Međutim, Gradska organizacija Crvenog krsta tokom cele godine kontinuirano sprovodi aktivnosti posvećene ovoj temi. One se odnose prvenstveno na edukaciju, s obzirom na to da je jedan od najvećih problema u ovoj oblasti nedovoljna informisanost.

Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima je prošle godine učestvovao u realizaciji projekta “Od opasnosti do sigurnosti”. To je bila dobra preporuka za novi projekat posvećen prevenciji i borbi sa ovim problemom, koji sprovodi od maja do decembra sa još četiri lokalna tima, Uduženjem građana “Atina”, Savetom Evrope i Evropskom unijom. Akcenat je na radnoj eksploataciji.

Prema rečima Ilije Đukanovića, koordinatora Lokalnog tima, u borbi protiv trgovine ljudima najvažnije je ekonomsko osnaživanje žrtava, ali i institucija i organizacija koje se bave ovim problemom, koji je u ekspanziji u celom svetu, pa i kod nas. U prilog tome govore i podaci prema kojima je u periodu od januara do juna 2019. u Srbiji registrovano 29 žrtava trgovine ljudima, dok ih je  za prvih šest meseci tekuće godine 34.

Ostale vesti iz ove kategorije