RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

„Oluja“ nad porodicom Ćeran: Nema nama povratka

Marijana Tolimir | 4. avgust 2020. | 12:25 | Društvo

„Oluja“ nad porodicom Ćeran: Nema nama povratka

U nedelji u kojoj se obeležava 25 godina od vojno-policijske akcije „Oluja“ u kojoj je proterano više od 200.000 Srba iz Hrvatske, a više od 2000 ubijeno, donosimo sasvim ličnu priču porodice Ćeran iz Gline koja je podelila sudbinu svojih sunarodnika i u čuvenoj izbegličkoj koloni stigla u Srbiju.

Danas vremešni Nada i Dragan u vreme „Oluje“ bili su najboljim godinama. Najpre su sa porodicom pobegli iz Zagreba, gde su živeli i radili dve decenije, a potom iz rodne Gline. Dok se Dragan priseća granatiranja, pakovanja čitavog života u nekoliko kofera i odlaska zauvek, Nadi suze same teku i ne može da izusti ni reč. Preteško je i 25 godina kasnije,a sećanja na kolonu su i dalje veoma živa.

U koloni su proveli punih osam dana, a kada su najzad stigli, najpre su se smestili u Prigrevici, a potom u Bajmoku, gde su i danas. Ipak, svaki početak avgusta ponovo otvara stare rane.

Život u Srbiji počeli su iz početka – Dragan se zaposlio kao vozač u „Subotica-transu“ gde je dočekao penziju. Ćerani imaju dvoje unučadi, a u godini u kojoj će proslaviti 50 godina braka dobiće i praunuče. U Bajmoku im, veli, nije loše, ali je nostalgija za rodnim krajem jača od svega. Na pitanje o povratku i Nada i Dragan odmahuju glavom  i uglas kažu-nema nama nazad.

Priča porodice Ćeran samo je jedna od mnogih u Bajmoku - od oko 8000 stanovnika, koliko broji ovo naselje nadomak Subotice, čak je 1200 duša koje je iz Krajine „oduvala“ Oluja.

Ostale vesti iz ove kategorije