RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Kako korona utiče na mentalno zdravlje?

Sanda Mileusnić | 11. avgust 2020. | 12:25 | Društvo

Kako korona utiče na mentalno zdravlje?

Koronavirus ne pogađa samo fizičko zdravlje, posledice ostavlja i na mentalno, kažu stručnjaci. Određena istraživanja pokazuju da se one manifestuju u vidu anksioznosti, problema sa snom i konstantnog razmišljanja o virusu. Koliko je strah od epidemije kovida-19 uticao na njih i da li imaju neke teskobe, pitali smo naše sugrađane.

Istraživanje Univerziteta Britanska Kolumbija  o posledicama koje virus ostavlja na mentalno zdravlje pokazalo je da najmanje 25 odsto populacije ispoljava anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj, kao i problem sa neredovnim snom. Kod nas takve studije nisu rađene, ali ni mi nismo lišeni uticaja koronavirusa na ovaj aspekt ličnosti, a najpogođenija je starija populacija, kao i psihički labilnije osobe, objašnjava psiholog Dragana Ćupurdija.

Kao rešenje ovog problema, naša sagovornica navodi da bi informisanje o koronavirusu, broju zaraženih i umrlih trebalo svesti na minimum, a pažnju preusmeriti na neke druge aspekte i interesovanja. Koristan je i razgovor sa ljudima, ali o drugim temama.

Ipak, svoje strahove bi trebalo ispričati nekome, jer ćemo se tada lakše osećati, napominje sagovornica i dodaje da postoje i SOS telefoni za psihološku pomoć.

Ostale vesti iz ove kategorije