RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Slavko Večerin novi biskup Subotičke biskupije

Marijana Tolimir | 8. septembar 2020. | 11:51 | Društvo

Slavko Večerin novi biskup Subotičke biskupije

Vatikanska pres služba saopštila je danas tačno u podne da prihvata ostavku dosadašnjeg biskupa Subotičke biskupije, dr Ivana Penzeša, a da na njegovo mesto imenuje Slavka Večerina, dugogodišnjeg sekretara i generalnog vikara. Penzeš je od danas zvanično penzionisan, budući da su prema Zakoniku kanonskog prava, biskupi dužni da podnesu ostavku papi kada navrše 75 godina života. Ivan Penzeš je to i učinio pre dve godine i dobio odgovor da nastavi da obavlja službu do izbora njegovog naslednika, što se dogodilo na današnji dan. Novoimenovani biskup, Slavko Večerin, zahvalio se svom dugogodišnjem mentoru i poželeo mu dobro zdravlje i mirne penzionerske dane. Kako je najavio, sve svoje snage staviće na raspolaganje Subotičkoj biskupiji, u čijoj službi je još od 1983. godine.

Ivan Penzeš, koji je bio biskup više od trideset godine, istakao je da ga raduje što ga nasleđuje upravo njegov dugogodišnji saradnik.

Iako zvanično penzionisan, Penzeš će voditi Biskupiju sve dok Slavko večerin ne bude rukopoložen za biskupa i zvanično preuzme službu.

Ostale vesti iz ove kategorije