RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Voće slabo rodilo ove godine

Sanda Mileusnić | 9. septembar 2020. | 11:57 | Poljoprivreda

Voće slabo rodilo ove godine

Koštićavo voće je uglavnom  obrano, i već neko vreme može se videti na pijačnim tezgama, a dalo je u proseku oko tri vagona po hektaru. Beru se i kruške i jabuke, dok su na stablima ostale još neke kasnije sorte. Procena je da će jabuke dati u proseku maksimalno četiri vagona, dok se od krušaka može očekivati oko tri. Ipak stručnjaci kažu da ova godina nije bila dobra za voćare.

Magdolna Berenji iz Hajdukova bavi se proizvodnjom voća i priča nam kako je ove godine slabo rodilo. Najzadovoljnija je šljivama, kojih je imala oko tonu.

Koštičavo voće - breskve, nektarine i šljive dale su između 30 i 40 tona po hektaru.

Berba jabuka je u toku, ostale su još kasnije sorte kao što su zlatni delišes i ajdared, a greni smit će na red doći krajem meseca. Prosečni prinos jabuke na našim prostorima neće prelaziti četiri vagona, odnosno 40 tona po hektaru, objašnjava sagovornica. Proizvođači su se ove godine suočavali sa problemom alternacije, prolećnih mrazeva, vremenskih nepogoda, bolesti i štetočina. Sve to je uticalo na rod i kvalitet ploda.

I kruške su većim delom obrane, a prinosi nisu bili visoki.

Ono što je generalna ocena ove godine je da za proizvođače voća nije bila blagonaklona. Učestale padavine sa sobom su donele bolesti koje su u značajnoj meri uticale na prinos, količinu prvoklasne robe i berbu,  zaključuje sagovornica.

Ostale vesti iz ove kategorije