RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bolji higijenski uslovi u romskim naseljima u Čantaviru

Marijana Tolimir | 10. septembar 2020. | 11:02 | Društvo

Bolji higijenski uslovi u romskim naseljima u Čantaviru

Divlja deponija tik uz romsko naselje Halas u Čantaviru je očišćena i to zahvaljući programu Roma Akted u kom učestvuje lokalna samouprava. Kako poručuju nadležni ovo je samo jedna od aktivnosti za unapređenje uslova života u romskim naseljima.

U trošnim kućama u Halasu živi 12 porodica. Kako priča jedan od stanovnika, divlja deponija je bila veliki problem, ali nije jedini.

„Zahvaljujem se nadležnima što su očistili ovu deponiju, jer su nam pacovi odatle ulazili u kuće, ujedali su ljude. Imamo mnogo problema, kuće nam prokišnjavaju, spavamo na zemlji i veoma smo siromašni,“ kaže Feren Kovač.

Upravo su sami stanovnici Halasa i Haladaša, gde se takođe očistiti smetlište, označili to kao jedan od prioriteta u okviru Roma Akted programa, koji kako kaže koordinator za romska pitanja, Stevan Nikolić, ima za cilj sve veće uključivanje romske zajednice u društvo.

Nakon čišćenja deponija, radiće se na boljim higijenskim i sanitarnim uslovima u ova dva naselja, poručuju nadležni.

Kako bi se sprečilo stvaranje divljih deponija, stanovnicima Halaša i Haladaša kupljeni su džakovi za smeće za narednih godinu dana, a preduzeće „Konval“ će ga ubuduće organizovano odvoziti. Čišćenje deponija stajalo je 950.000 dinara, od čega je Grad učestvovao sa 580.000 dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije