RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Dronom čuva voćnjak od neželjenih posetilaca

Marijana Tolimir | 14. septembar 2020. | 09:40 | Poljoprivreda

Dronom čuva voćnjak od neželjenih posetilaca

Kako bi stao na put kradljivcima koji mu svakog leta upadaju u voćnjak i beru plodove koje je njegova porodica vredno gajila, naš sugrađanin Tihomir Zoraje odlučio je da nadgleda imanje iz – drona. Kako kaže, kupovina  mu se već isplatila, budući da su čak nekoliko puta opazili „noćne posetioce“ i osujetili njihove planove.

Tihomir i njegova porodica voćarstvom su počeli da se bave iz hobija još pre 13 godina, i kako priča, problemi sa krađom počeli su prvog dana, kada su „nestale“ tek posađene mladice.

Upadi na imanje su se nastavili, a na meti su uvek bile kajsije i breskve, dok višnje nisu toliko interesantne. Kaže da je krađa voća problem sa kojim se susreću svi voćari i da lopovi imaju razrađen sistem. Nekada mogu da oberu i čitavu tonu za samo jednu noć, nakon čega sav rad i trud gube smisao, budući da ostaju bez ikakve dobiti.

Na ulazu u voćnjak sada stoji upozorenje i svako ko pokuša da pobere voće porodice Zoraje treba da zna da dron može u svakom momentu da mu se pojavi iznad glave. Ipak, Tihomir dodaje su noćna dežurstva prilično naporna, zbog čega planira da sledeće godine voćnjak prekrije senzorima koji će mu na mobilni telefon javljati pokrete na imanju. Ograđivanje ostaje za neke naredne godine, budući da je veoma skupo.

Ostale vesti iz ove kategorije