RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

„Rastrgnite me“ premijerno na sceni "Kostolanji Deže"

Sanda Mileusnić | 18. septembar 2020. | 11:41 | Kultura

„Rastrgnite me“ premijerno na sceni "Kostolanji Deže"

Pozorište „Kostolanji Deže“ jesenju sezonu otvara premijerom predstave „Rastrgnite me“. Komad je nastao na osnovu  životnog dela pisca Ištvana Domonkoša, a režiju potpisuje Kinga Mezei.

Domonkoš je još sedamdesetih godina prošlog veka napustio Vojvodinu, a kroz njegova dela provlače se uvek aktuelne teme odlaska ili ostanka i odnosa prema domovini. Rediteljka se sa njegovim delima srela još kao dete, a sada joj je kao osnova za svet predstave poslužio mikrokosmos plaže Istre iz romana „Punjena ptica“. Osim „Punjene ptice“ rediteljka je u predstavu „Rastrgnite me“ uvrstila i figure iz drugih Domonkoševih novela i romana „Via Italia“.

Predstava je zanimljiva iz više aspekata, Domonkošev poetski jezik pun je specifičnog humora koji je pomalo ironičan, pa gledaoce očekuje komad koji je istovremeno i zabavan i ironičan, ali i ozbiljan, a prati je i muzika koja celu priču upotpunjuje, otkriva glumac Boris Kučov.

Predstava je pripremana tokom vanrednog stanja, probe su održavane u junu u julu, a subotička publika će imati priliku da je premijerno pogleda 23.septembra u 19 i 30, dok je repriza zakazana za sledeći dan u istom terminu.

Ostale vesti iz ove kategorije