RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Konstituisana Skupština grada, Tivadar Bunford predsednik

Marijana Tolimir | 1. jun 2016. | 14:26 | Politika

Konstituisana Skupština grada, Tivadar Bunford predsednik

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada koja je održana danas, verifikovani su mandati novih 67 odbornika, a većinom glasova za predsednika je izabran Tivadar Bunford iz Saveza vojvođanskih Mađara. Na današnjoj sednici izabran je i sekretar Skupštine, Đula Ladocki. Sednicom je predsedavao najstariji odbornik, Nikola Milićević iz SNS-a.

Nakon kraće rasprave, od 63 prisutna odbornika, njih 43 glasalo je izbor Tivadara Bunforda na mesto predsednika Skupštine, dok je njih 20 bilo protiv. Bunford je dugogodišnji član SVM-a, a od 2014. godine i predsednik Gradskog odbora ove stranke. Od 2002. godine, Bunford je direktor subotičke fabrike „Masterplast Yu“. Nakon izglasavanja na mesto predsednika, Bunford se zahvalio na podršci i rekao da će se zalagati za interese svih Subotičana.

Koalicioni sporazum između Srpske napredne stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Saveza bačkih Bunjevaca potpisan je juče, a gradonačelnika će predložiti Srpska napredna stranka.

Odlazeći gradonačelnik, Jene Maglai, smatra da je izbor Tivadara Bunforda na mesto predsednika Skupštine iznuđeno rešenje, koje nije najbolje, jer postoji rizik za sukob privatnog i javnog interesa.

U novom sazivu Skupštine grada, koja inače broji 67 odborničkih mesta, najviše mandata pripada Srpskoj naprednoj stranci – 31, zatim slede Savez vojvođanskih Mađara i Pokret za građansku Suboticu sa po 11, koalicija oko Demokratske stranke 7, koalicija oko Lige socijaldemokrata Vojvodine 4, a tri manjnske stranke Savez bačkih Bunjevaca, Ruska stranka i Vojvođanska tolerancija imaju po jedan mandat. Rok za izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća je 25. jun, a Bunford je najavio da će sledeća sednica biti zakazana u trećoj nedelji juna.

Ostale vesti iz ove kategorije