RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Završeni 19. Dani Balinta Vujkova

Marijana Tolimir | 9. oktobar 2020. | 12:25 | Kultura

Završeni 19. Dani Balinta Vujkova

Polaganjem venaca kraj biste Balinta Vujkova i odavanjem počasti poznatom subotičkom književniku, simbolično su završeni 19. po redu Dani hrvatske knjige i reči. Nagrada za životno delo na području književnosti  ove godine otišla je u ruke Matije Molcera, pesnika, pijaniste, prevodioca, kompozitora, slikara i književnog kritičara. Kako je sam istakao, veoma je iznenađen, jer u rodnom gradu nikada nije dobio ni jedno priznanje. Iako je dobijao brojna priznanja u svetu i regionu, ova, kako je rekao, ima poseban značaj, budući da su on i Balint Vujkov bili dugogodišnji prijatelji.

Manifestacija posvećena hrvatskoj knjizi i reči ove godine protekla u značajno drugačijim okolnostima, uz poštovanje svih mera protiv širenja virusa kovid 19, ističu organizatori, što je sve bilo posebno teško, budući da je smanjilo broj posetilaca, a neke događaje preselilo i u onlajn svet. 

Uz Matiju Molcera, nagradu za najbolju knjigu dobio je Emerik Pavić, dok je Antun Gustav Matoš nagrađen za najbolju knjigu poezije od 2017. do 2019. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije