RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obrazovanje jedino rešenje za decu koja pohađaju inkluzivnu nastavu

Sanda Mileusnić | 9. oktobar 2020. | 12:51 | Društvo

Obrazovanje jedino rešenje za decu koja pohađaju inkluzivnu nastavu

„Dečja nedelja“ nastavlja se danom posvećenim inkluziji. Inkluzija je kompleksan proces jer je obrazovanje jedino rešenje za decu koja pohađaju ovaj vid nastave, poručio je član Gradskog veća za obrazovanje, Miloš Nikolić,  prilikom posete OŠ „Matko Vuković“.

Inkluzija je već dugi niz godina svakodnevica učenika i nastavnog osoblja ove škole, a sve je počelo pre 20 godina kada su učenici sa Kosova i Metohije počeli da dolaze u većem broju.  U međuvremenu postali smo primer i mnogim drugim školama, napominje direktorka Mirjana Stevanović.

Akcenat je na stvaranju okruženja u kom svako dete može da pokaže ono u čemu je dobro i što mu ide od ruke, kako u nastavnim, tako i u vanškolskim aktivnostima, dodaje sagovornica.

Inkluzija je ozbiljan proces u obrazovanju, a OŠ „Matko Vuković“  prednjači u inkluzivnoj nastavi, istakao je član Gradskog veća za obrazovanje, Miloš Nikolić i zahvalio nastavnom osoblju na trudu koji ulažu u rad sa decom. On je dodao da lokalna samouprava inkluziju podržava i kroz projektno finansiranje, ali i kroz ulaganje u samo obrazovanje i škole i podsetio da je u ovu školu uloženo 2,8 miliona dinara za obnovu prozora i vrata, kako bi đaci imali bolje uslove za učenje. 

U okviru petog dana „Dečje nedelje“ inkluzija je na delu prikazana u mnogim subotičkim školama, deca iz „Sonje Marinković“ družila su se sa đacima „Žarka Zrenjanina“, škola „Dositej Obradović“ imala je posetu  učenika iz „Ivana Gorana Kovačića“, osnovci iz „Jovana Mikića“ skupljali su donacije za decu kojima je pomoć neophodna, a član Gradskog veća za socijalnu zaštitu, Ilija Đukanović, posetio je Dnevni boravak za odrasle pri Domu „Kolevka“.

Ostale vesti iz ove kategorije