RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bunjevci traže odlaganje otvaranja spomenika Ivanu Antunoviću

Marijana Tolimir | 12. oktobar 2020. | 11:22 | Društvo

Bunjevci traže odlaganje otvaranja spomenika Ivanu Antunoviću

Bunjevački nacionalni savet traži da se  otkrivanje spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, koje je zakazano za 15. oktobar odloži, zbog toga što na postamentu osim Katoličkog društva „Ivan Antunović“ , stoji da spomenik podižu i Hrvatsko nacionalno veće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. To je, kako  poručuju, suprotno Odluci grada, zbog čega su uputili zahtev  gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada da se tekst na postamentu upodobi, odnosno da jasno piše samo Katoličko društvo „Ivan Antunović.“

Kako podseća predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzana Kujundžić Ostojić, oni su još 2012. godine zatražili da se poznatom biskupu podigne spomenik, ubrzo su dobili i odobrenje, a kako se u celu priču u međuvremenu uključilo i Katoličko društvo „Ivan Antunović“, nisu imali ništa protiv.

Iz Bunjevačkog nacionalnog saveta dodaju da su se saglasili da se Bunjevci na postamentu ne pominju, ali da nije bilo govora o Hrvatskom nacionalnom veću i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Bunjevci dodaju da očekuju od lokalne samouprave da reaguje i otkrivanje spomenika odloži, a osim toga, kažu da će politički tražiti da se predsednik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Tomislav Žigmanov, smeni zbog sukoba interesa, jer je u momentu donošenja odluke bio i odbornik u Skupštini grada, kao i republički poslanik.

Ostale vesti iz ove kategorije