RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Oko 17.000 subotičkih omladinaca gradilo je bivšu Jugoslaviju

Marijana Tolimir | 12. oktobar 2020. | 12:46 | Kultura

Oko 17.000 subotičkih omladinaca gradilo je bivšu Jugoslaviju

Kako bi sačuvao uspomenu na jedno sasvim drugo vreme, zemlju koje više nema i vrednosti koje su se nekad gajile, naš sugrađanin Branko Buljovčić, napisao je knjigu posvećenu omladinskim radnim akcijama u Subotici i subotičkim akcijašima. Kniga obiluje originalnim dokumentima, fotografijama, kao i svedočenjima brigadira i brigadirki, što kroz njihove lične beleške, što kroz dokumenta, pesme, šale i doživljaje. Kako sam autor priča, „Akcijaški nezaboravnik“ nastao je nakon dugogodišnjeg rada, i ona je tu da ostane svedočanstvo novim generacijama kako je to nekad bilo. A ostala su, veli, iza subotičkih omladinki i omladinaca, velika dela.

Subotičani su bili učesnici prve radne akcije još 1946. godine kada su se se uputili na prugu Brčko-Banovići, sve do poslednje koja je održana 1987. godine, čak 17.000 naših sugrađana gradilo je bivšu Jugoslaviju. Sam Branko je učestvovao na ukupno 11 omladinskih akcija, a kako kaže, u najlepšem sećanju ostala mu je ona u kojoj su rame uz rame s njima radili i članovi grupe Bijelo dugme, dok su uveče bili zaduženi za dobru atmosferu.

Promocija knjige „Akcijaški nezaboravnik“ bila je idealna prilika da se okupe stari znanci. Među njih sedamdesetak bila je i Gizela Varga, učesnica nekoliko radnih akcija u Subotici, a najviše, kako kaže pamti poslednju na kojoj je učestvovala.

Izdavanje knjige finansirao je Grad, a kako bi priča o subotičkim omladincima stigla do novih naraštaja, ona će besplatno biti podeljena školama, nevladinim organizacijama i svima koje ova tema zanima.

Ostale vesti iz ove kategorije