RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

Marijana Tolimir | 16. oktobar 2020. | 08:35 | Društvo

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, koji se nalazi pored Katedrale svete Terezije Avilske, svečano je otkriven u prisustvnu najviših zvanica Srbije i Hrvatske. Kako je poručila predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, Jasna Vojnić, ovo je veliki dan za Hrvate u Srbiji, budući da je ovo prvi put da u poslednjih trideset godina samostalno podižu spomenik.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, kao izaslanik Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ukazao je na značaj ličnosti Ivana Antunovića i izrazio nadu da će otkrivanje spomenika označiti jednu vrstu puta koji su utabali ljudi koji su, poput biskupa Antunovića, uradili mogo na zajedničkim vrednostima dva naroda.

Ministar spoljnih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske, Gordan Grlić Radman, istakao je da je ličnost biskupa Ivana Antunovića paradigma multikulturalnosti u Subotici, jer spaja toleranciju i suživot različitih nacionalnosti, ali i poruka ohrabrenja hrvatskoj zajednici da može da neguje običaje i identitet.

Autor spomenika je Bernard Pešorda, akademski vajar iz Zagreba, a podizanje je  iniciralo Katoličko društvo „Ivan Antunović“ povodom dva veka od rođenja subotičkog biskupa.

Ostale vesti iz ove kategorije