RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U Subotici tri predmeta za krivično delo trgovina ljudima

Marijana Tolimir | 16. oktobar 2020. | 12:47 | Društvo

U Subotici tri predmeta za krivično delo trgovina ljudima

U poslednjih godinu i po dana u Višem javnom tužilaštvu u Subotici bilo je tri predmeta za krivično delo trgovina ljudima – sa ovim podacima naš grad dočekuje Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar. To je na nivou Srbije deset odsto ukupnih predmeta, a u najvećem riziku su osobe koje se bave prostitucijom.

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Lokalni tim predstavio je aktivnosti – jedna je upravo anketa među školskom decom, koja su najranjivija kategorija.

Po rečima direktorke OŠ „Sečenji Ištvan“, Vesne Vajs, s obzirom na to da su jedna od najvećih škola, ali i da se nalaze u blizini granice, posebnu pažnju posvećuju edukaciji dece kako ne bi postali žrtve trgovaca ljudima.

Kako bi se podigla svest o trgovini ljudima, planirana je još jedna aktivnost, a to je onlajn konferencija na kojoj će tužiteljka iz Bosne i Hercegovine podeliti svoja iskustva. Inače, za ovo krivično delo u Srbiji je zaprećena kazna od 5 do 15 godina zatvora ako je reč o maloletnom licu, odnosno od 3 do 12 ako je žrtva punoletno lice i kazna ne može biti umanjena ispod minimalne.

Ostale vesti iz ove kategorije