RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vladavinom prava do bolje životne sredine

Sanda Mileusnić | 23. oktobar 2020. | 12:51 | Društvo

Vladavinom prava do bolje životne sredine

Kako kroz bolju primenu poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava do šire implementacije poglavlja 27 o životnoj sredini, bila je tema okruglog stola na kom je predstavljena analiza Vladavina prava kroz poglavlje 27.

Pravo na zdravu životnu sredinu je ustavna kategorija i mnogo je zakona koji je regulišu, ali se oni ne primenjuju u dovoljnoj meri, a ova analiza obuhvata ključne preporuke za zakonodavnu i sudsku vlast. Tu su između ostalog i pooštravanje kaznene politike  za kršenje prava iz ove oblasti, formiranje nezavisnog nacionalnog tela koje bi rešavalo pritužbe javnosti i praćenje prava na zdravlje i zdravu životnu sredinu.

Trenutna ocena stanja životne sredine u našoj zemlji nije na zadovoljavajućem nivou i potreban je veliki zaokret i saradnja svih aktera kako bi se situacija poboljšala, poručuje naša sagovornica.

Uslov da bi se naša zemlja približila Evropskoj uniji jeste vladavina prava o kojoj govori poglavlje 23, a koja je tesno povezana i koči mnoge reforme u drugim poglavljima i oblastima, pa i u zaštiti životne sredine.

Akteri okruglog stola bile su lokalne organizacije civilnog sektora, a cilj ovakvog susreta bila je razmena iskustava  i mišljenja koja bi se kasnije mogla prezentovati donosiocima odluka.

Ostale vesti iz ove kategorije