RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Pčelari se spremaju za zimu i pamte bolje dane

Sanda Mileusnić | 11. novembar 2020. | 13:07 | Poljoprivreda

Pčelari se spremaju za zimu i pamte bolje dane

Na kraju verovatno najlošije godine, pčelari se spremaju za zimu i sumiraju sezonu za nama. Kod Jakova Pekića koji ima oko 80 košnica, pripreme za zazimljavanje pčela su uglavnom gotove.

Jakov nam priča da pčelari već 20 godina, a ove godine se nema čime pohvaliti. Slabijim rezultatima kumovalo je dosta faktora, poput onih u poslednje vreme konstantnih kao što su  klimatske promene, intenzivna poljoprivredna proizvodnja koja koristi sve više hemije i hibridne kulture koje manje mede, ali i spleta okolnosti tokom proleća  i vanrednog stanja. Na neke paše su zakasnili, a neke je loše vreme skratilo. Sve u svemu  pamte bolje dane.

Čak ni suncokretova paša više nije što je bila, dodaje Jakov. Prinos koji je drastično smanjen govori sam za sebe, dok je ove godine po košnici  skupio od 15 do 20 kila, tokom prosečne godine bude od 25 do 30, a kad je jako dobra ide i do 40 kilograma meda. Čak i ovaj znatno lošiji rezultat tu je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, a tako je i prihranom sprečio stradanje svojih pčela .

Dok čekaju proleće i početak nove sezone, pčelari se nadaju da će sledeća godina biti bolja i doneti više meda.

Ostale vesti iz ove kategorije