RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Od dijabetesa boluju i mlađi - redovna kontrola šećera ključna

Sanda Mileusnić | 12. novembar 2020. | 13:45 | Zdravstvo

Od dijabetesa boluju i mlađi  -  redovna kontrola šećera ključna

Ugroženu kategoriju  u epidemiji koronavirusa pored onih najstarijih, čine i hronični bolesnici, među kojima su i dijabetičari. U proteklih nekoliko meseci mogućnosti kontrole bile su optimalne,ali je problema bilo, priča Lajčo Vujković. Mnogi nisu mogli da se kreću tokom vanrednog stanja, što je pored stresa negativno uticalo na bolest. Lekove su uzimali, pazili na ishranu, pa je i taj period nekako prošao, dodaje on.

U susret Svetskom danu dijabetesa  iz Savetovališta za dijabetes poručuju da je šećerna bolest veoma raširena u opštoj populacij, pogotovo tip dva, koji se ranije smatrao staračkim šećerom, a sada sve više mladih oboleva od ove hronične bolesti. Tu se trenutno leči oko 8000 pacijenata.

Komplikacije izazvane dijabetesom mogu biti vrlo ozbiljne, poput povećanog rizika od srčanog i moždanog udara, otkazivanja bubrega, pogoršanja ili gubitka vida, bolova u nogama, pa i amputacije. Zato je od ključne važnosti na vreme primetiti znakove, odnosno tokom ranijeg stadijuma bolesti, kako bi se izbegle komplikacije. Nažalost, nije ih lako detektovati, pa  šećer u krvi treba redovno kontrolisati.

Naša sagovornica napominje da je dijabetes hronična bolest, te da neće nestati, ali se može dobro kontrolisati i živeti sa njom, a Savetovalište radi svakog radnog dana od 7 do 14 i 30 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije