RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Zvanično pozitivne 93 osobe - realna cifra pet puta veća

Sanda Mileusnić | 13. novembar 2020. | 12:33 | Zdravstvo

Zvanično pozitivne 93 osobe -  realna cifra pet puta veća

Epidemiološka situacija u Subotici pogoršava se iz dana u dan, za proteklih nedelju dana broj obolelih se duplirao, pa su na teritoriji grada trenutno zvanično aktivno obolele 93 osobe. Međutim taj broj nije konačan, pa je realna cifra zaraženih koronavirusom zapravo nekoliko puta veća, poručuje epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Dok je za obolele izolacija obavezna, kontaktima zaraženih preporučuje se da ostanu kod kuće, a ukoliko je to nemoguće i osoba nema simptome bolesti, može da se vrati u radni kolektiv, ali uz poštovanje svih preventivnih mera, dodaje naš sagovornik.  Naravno, moraju ih se pridržavati svi u tom kolektivu.

Kako zaraženi ispoljavaju različite simptome, koji se kreću od potpuno asimptomatskih slučajeva, pa do teških kliničkih slika, lekarima je teško da isključe ili potvrde koronavirus samo na osnovu kliničke slike, pa je upotreba testova presudna. Odnedavno se u Subotici koristi i novi antigenski test za koji se uzima bris iz nosa.

Porast broja obolelih u narednom periodu neminovan je, sve dok ne stigne vakcina, te su preventivne mere ključne kako bi se on usporio, upozorava  dr Bohucki.

Ostale vesti iz ove kategorije