RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Ljutovačke koke nose organska jaja

Sanda Mileusnić | 16. novembar 2020. | 13:22 | Poljoprivreda

Ljutovačke koke nose organska jaja

Farma koka nosilja Stevana Čovića iz Ljutova od drugih se razlikuje jer jaja koja one snesu nose oznaku organsko. Sertifikat o organskoj proizvodnji dobio je relativno skoro, u avgustu ove godine, a trenutno ih ima oko 300. Ipak, iako period prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju deluje kratko  i iznosi šest nedelja, dalja procedura  je dosta komplikovana,a  Zakon često dvosmislen, objašnjava Stevan i ističe da je već nekoliko puta razmišljao da odustane.

Uprkos svim nelogičnostima i preprekama, Stevan nastavlja, jer kako kaže smatra da je krajni cilj ipak važniji, a to je da svi jedemo zdravu hranu i zdravo živimo. Koke se hrane isključivo organskom hranom, a kokošinjac je napravljen od prirodnih materijala, što ceo proces zaokužuje, i zato se ta jaja razlikuju od onih domaćih.

Ova iako mala farma, uspela je da se probije na tržište, većina kupaca je iz Beograda, ima ih i iz Novog Sada, a u malom broju i Subotičani kupuju organska jaja. Dnevno sakupe oko 200 jaja, čija je cena i tri do četiri puta veća od standardnih.

Mnogo pre koka nosilja ovo je bila farma glista, poznata i kao Aleksina farma na kojoj rade osobe sa invaliditetom. Stevan nam priča da je sve krenulo pre šest godina, kada su usvojili dečaka sa retkom bolešću, i polako su došli na ideju da svoju ljubav prema prirodi realizuju  na način da pomažu osobama sa smetanjama u razvoju da steknu radno iskustvo. Sada je farma upotpunjena kokošinjcem,  u kojem rade blizanci Ivo i Mario.

Stevan dodaje da je sledeći korak proizvodnja organskog povrća, čime bi zaokužili i ponudu za kupce, ali i hranu za kokoške koju su do sada kupovali, a sav profit od prodaje jaja ide osobama sa invaliditetom.

Ostale vesti iz ove kategorije