RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Korona smanjila pijačnu delatnost

Marijana Tolimir | 17. novembar 2020. | 12:31 | Društvo

Korona smanjila pijačnu delatnost

Kriza izazvana koronavirusom pogodila je pijace širom Srbije, naročito tokom vanrednog stanja kada su bile zatvorene. Na najpoznatijoj subotičkoj pijaci radnim danima kupaca je i  inače manje –a  na pitanje da li su pijacu zamenili prodavnicom, većina odrično odgovara, mada priznaju da podjednako pazare i u marketima.

Ištvan Bagi koji prodaje mlečne proizvode više od tri decenije kaže da goru godinu ne pamti. Korona mu je ističe smanjila prodaju za pola, pa mu se gotovo i ne ispati da drži tezgu.

Da je pandemija i te kako uticala na pijačnu delatnost potvrđuju podaci „Pijaca Srbije“ – za prvih šest meseci promet poljoprivrednih proizvoda opao je za 14 odsto, što je u novcu gotovo tri milijarde dinara, od čega je procena da je čak 700 do 800 miliona robe ostalo neprodato. Takođe, na nivou Srbije 4 do 5 odsto prodavaca odustalo je od zakupa tezge i pijačne trgovine.

Kako navode izUdruženja „Pijace Srbije“ prioritet u narednom periodu je bezbednost kupovine na pijaca, kako bi se izbeglo ponovno zatvaranje.

Koliko su pijace značajne govori i podatak da se gotovo jedna četvrtina poljoprivrednih proizvoda upravo proda na pijačnim tezgama širom Srbije.

Ostale vesti iz ove kategorije