RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Rak pankreasa – teško uočljiv i fatalan

Sanda Mileusnić | 19. novembar 2020. | 13:49 | Zdravstvo

Rak pankreasa – teško uočljiv i fatalan

Rak pankreasa jedan je od najvećih problema savremenog društva — ovaj karcinom zauzima četvrto mesto po smrtnosti kako u svetu, tako i kod nas, a najčešće se otkrije u poodmakloj fazi. U Opštoj bolnici Subotica hemioterapiju prima oko 30 pacijenata koji boluju od ove bolesti.

Uzrok nastanka karcinoma pankreasa nepoznat je medicinskoj struci, a ono što se zna je da je u pet do deset odsto slučajeva „krivac“ genetska predispozicija, dok u preostalih 90 odsto uzroka spadaju faktori rizika, među kojima prednjače preterana konzumacija alkohola, cigareta i kafe, gojaznost i unos velikih količina crvenog mesa, kao i smanjen unos voća i povrća. Heliko bakterija takođe može uzrokovati ovaj karcinom, a javlja se i kod dijabetičara.

Simptomi  zavise i od lokalizacije tumora, pa ako se pojavi na glavi pankreasa, oni se mnogo brže ispoljavaju, jer se javljaju žutica, svrab, promena u boji stolice i urina. Nakon dijagnostikovanja sledi lečenje, koje zavisi od stepena uznapredovalosti, a tu je veoma  važan multidisciplinarni pristup, ističe sagovornica.

Ipak, uprkos lečenju, prognoza je loša, jer je rak pankreasa skoro uvek fatalan.

Sagovornica dodaje da se u poslednje vreme beleži porast broja svih karcinoma, a iako rak pankreasa nije toliko učestao, teško ga je uočiti, i zato je prevencija važna. Od njega češće oboljevaju muškarci, ali je prisutan i kod žena, uglavnom starosti od 71 do 75 godina, što ne znači da  ne pogađa i mlađe ljude.

 

 

Slika: tumor.rs

Ostale vesti iz ove kategorije