RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Stručnjaci poručuju: mobilni telefon nije igračka i nije za decu

Sanda Mileusnić | 20. novembar 2020. | 12:38 | Društvo

Stručnjaci poručuju: mobilni telefon nije igračka i nije za decu

Korišćenje mobilnog telefona u današnje vreme postalo je nešto što se podrazumeva, imaju ih skoro svi, neki čak i više od jednog. Ipak, koja je starosna granica ispod koje ga ne bi trebalo koristiti, odnosno kada je pravo vreme za kupovinu mobilnog telefona detetu? Pitali smo stručnjaka, ali i roditelje. I u jednom su složni, što kasnije to bolje.

Psiholozi poručuju da mobilni telefon nije za decu, a da je okviran period za njegovu kupovinu ulazak u adolescentsko doba, jer tada mogu da shvate njegovu pravu svrhu i neće ga zloupotrebiti. Kako je njegova osnovna svrha komunikacija, stručnjaci smatraju da mlađoj deci nije potreban, jer njima treba igračka, dok recimo srednjoškolcima već može biti od koristi.

Ukoliko su već doneli odluku da će svom detetu telefon nabaviti i u mlađem uzrastu, roditelji onda treba da obrate pažnju da se on koristi jedino u svrhu pisanja poruka i razgovora, eventualno mogu instalirati jednu igricu, jer isto kao što to nije igračka, nije ni sredstvo vaspitanja, ističe naša sagovornica.

Psiholog dodaje da izuzetak postoji kada su mlađa deca u pitanju, a to je zdravstveno stanje deteta zbog kojeg bi roditelj u svakom trenutnku morao da bude u kontaktu sa njim, što korišćenje telefona čini opravdanim.

Ostale vesti iz ove kategorije