RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Završena rekonstrukcija regionalne pruge Subotica-Senta

Redakcija TV Subotica | 20. novembar 2020. | 14:26 | Društvo

Završena rekonstrukcija regionalne pruge Subotica-Senta

Posle godinu i po dana, danas je ponovo krenuo železnički saobraćaj na deonici dugačkoj 38,5 km između Subotice i Sente. Kako se navodi u saopštenju predsednika Skupštine grada, Balinta Pastora, ovo je jedna od najvećih investicija u severnoj Vojvodini, ujedno i od regionalnog značaja, jer povezuje Suboticu preko opština Kanjiža, Senta i Čoka sa Kikindom i Zrenjaninom.

Pruga je rekonstruisana polovnim materijalom dobijenim sa magistralnih pruga, kao i novim materijalima. Radovima je obuhvaćena između ostalog kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici, urađene su pružne oznake, uređene su bankine na prelazima i uređena železnička stanica u naselju Orom.

Ovim je brzina vozova povećana na 80 km/sat u putničkom i 60 km /sat u teretnom železničkom saobraćaju, a nosivost pruge na 22,5 tona po osovini. Vrednost radova iznosi oko 15,36 miliona evra.

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina.  Zbog toga je stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi bilo veoma loše, brzina vozova je bila svega 10-30 kilometara na sat, a nosivost pruge samo 16 tona po osovini.

Investiciju je finansiralo Ministarstvo Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture a investitor je „Infrastruktura železnice Srbije„ a.d.

Ostale vesti iz ove kategorije