RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Dan bivše Republike – uz pesmu i svinjokolj

Marijana Tolimir | 30. novembar 2020. | 12:27 | Društvo

Dan bivše Republike – uz pesmu i svinjokolj

Iako se uskoro navršava tri decenije od raspada Socijalističke federativne Republike Jugoslavije, subotički jugonostalgičari proslavili su 29. novembar – najvažniji praznik bivše države, Dan Republike.

Izostala je svečana akademija, ali nije odavanje počasti doživotnom predsedniku Josipu Brozu Titu, čiji spomenik krasi prostor subotičke Mini Jugoslavije.  U čast Tita i države koje više nema,  nisu izostali ni prigodni stihovi.

Iako nije kao nekada, važno im je kažu subotički komunisti, da održe kontinuitet i mlađim naraštajima prenesu ono što je Jugoslavija nekad bila. A bila je, vele, pravednije uređena država, zbog čega je, kako veruju, smetala kapitalistima.

Zamirisao je Mini Jugoslavijom svinjski paprikaš i pečeni čvarci, jer baš kao u vreme SFRJ, kada se 29. novembar praznovao dva dana, bilo je kako tradicija nalaže – nije izostao svinjokolj. Organizovali su ga kako bi nahranili socijalno ugrožene, jer je kako ističu, kriza je pokazala da je gladnih mnogo više.

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji, gde je poslednji put obeležen 2001. godine.

 

Ostale vesti iz ove kategorije