RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Rasprava oko državnog poljoprivrednog zemljišta

Marijana Tolimir | 3. decembar 2020. | 11:31 | Društvo

Rasprava oko državnog poljoprivrednog zemljišta

Većinom glasova odbornici Skupštine grada usvojili su Program zaštite, uređenja i korišćenje poljoprivrednog zemljišta u Subotici za 2020. godinu. To je bila i tačka dnevnog reda koja je izazvala najveće interesovanje i oko koje se vodila najduža rasprava. Kako su obrazložili iz redova vladajuće većine, sa programom se kasnilo iz objektivnih razloga – najpre zbog uvođenja vanrednog stanja, a potom zbog raspisivanja redovnih izbora. Međutim, po rečima Veljka Vojnića, predsednika odborničke grupe Srpske napredne stranke, kasni se za svega 10 odsto zemljišta, budući da je preko 90 odsto državne zemlje već izdato po pravu prečeg zakupa. Na licitaciji će se tako, po ovom Programu, uskoro naći svega 1500 hektara zemlje.

Povećaće se i prihodi od izdavanja državne poljoprivredne zemlje, pa će se tako u gradsku kasu sliti oko 100 miliona dinara od zakupa. Kako poručuje Vojnić, ovo do sada nije bio slučaj, jer je mnogo zemlje zbog lošeg rada komisije, bilo izostavljeno.

S druge strane, za opoziciju nema opravdanja za kašnjenje od osam meseci. Kako ističu, zakonski rok je bio 31. mart i to je trebalo ispoštovati.

Uz Program o korišćenju poljoprivrednog zemljišta, odbornici su odlučivali i o nekoliko kadrovskih rešenja, među kojima je naznačajnije ponovno imenovanje Petra Savića, diplomiranog ekonomiste, za direktora Zoološkog vrta Palić.

Ostale vesti iz ove kategorije