RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Godinu dana od uvođenja vanrednog stanja

Sanda Mileusnić | 15. mart 2021. | 13:37 | Društvo

Godinu dana od uvođenja vanrednog stanja

Na današnji dan pre tačno godinu dana oko 20 časova u Srbiji je proglašeno vanredno stanje. Usledio je tada period gotovo potpunog zatvaranja, nisu radili vrtići, škole i fakulteti, jedno vreme bili smo bez javnog prevoza, kafića, frizera, kozmetičara i teretana. Većina je poslata da posao obavlja kod kuće, stariji od 65 godina nisu smeli da izlaze napolje, imali smo policijski čas koji je u par navrata trajao i nekoliko dana, noćne kupovine penzionera, zabranu okupljanja, stajanje u redovima, nestašicu maski. Sve su to pratila redovne dnevne sednice Kriznog štaba. Vanredno stanje trajalo je 53 dana, do 6.maja kada je ukinuto. Po čemu pamte taj 15.mart 2020. i period koji je usledio pitali smo Subotičane.

Godinu dana kasnije, mišljenje po pitanju toga trebaju li nam strožije mere je podeljeno.

S druge strane stručnjaci smatraju da vanredno stanje i sve mere koje su ga pratile na većinu nisu dugoročno uticale. Posledice tog perioda i danas u vidu post traumatskog stresnog poremećaja osećaju psihički labilnije osobe, kao i oni koji su doživeli neki veći gubitak.

Sagovornica dodaje da na nas više utiče trenutna situacija jer nam neizvesnost ne dozvoljava da pravimo planove, makar ne one dugoročnije i remeti naš normalni tok života.

Ćupurdija smatra da se ni prošlogodišnje gomilanje osnovnih životnih namirnica više neće ponavljati, jer sada više nismo u tolikom strahu, imamo prethodno iskustvo i više informacija.

Ostale vesti iz ove kategorije