RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

SBB: Reakcija hrvatske zajednice licemerna

Marijana Tolimir | 16. mart 2021. | 11:33 | Društvo

SBB: Reakcija hrvatske zajednice licemerna

Reakcija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, na predlog da se bunjevački jezik uvede u službenu upotrebu u Subotici, je vrhunski oblik licemerja i nepoštovanja ljudskih i manjinskih prava, poručio je Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca na konferenciji za medije. On je istakao da su zapanjeni podrškom zvaničnih institucija Republike Hrvatske stavovima u kojima se Bunjevci otvoreno smatraju Hrvatima, te dodao da je to direktna potvrda primene Dekreta iz 1945. godine.

Bajić je ponovio da Bunjevci dobijaju službenu upotrebu jezika po istom principu po kom su to pravo ostvarili Hrvati, budući da ni jednih ni drugih nema 15 odsto, i poručio da oni ne traže da se hrvatski ukine.

Čelnici bunjevačke zajednice još jednom su istakli da traže sva prava koja im pripadaju i da u tom smislu očekuju da se posao oko uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu uskoro završi. Poručili su da žele sa svima da žive u slozi, da se međusobno poštujemo i dodali da će svaki napad, pa i na Hrvate, osuditi.

Ostale vesti iz ove kategorije