RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Burna sednica Komisije za planove- građani protiv rušenja u zaštićenoj zoni

Marijana Tolimir | 17. mart 2021. | 13:09 | Društvo

Burna sednica Komisije za planove- građani protiv rušenja u zaštićenoj zoni

Čak 26 primedbi građana, struke ali i političara pristiglo je na Nacrt Plana detaljne regulacije centra Subotice – Zona II kojim se predviđa rušenje u pet zaštićenih ulica, među kojima je i Petra Drapšina. Rezultat petočasovne i na momente veoma žučne rasprave na sednici Komisije za planove između podnosilaca primedbi i autora plana jeste da su govoto sve odbačene kao neosnovane.

A više od pola pimedbi je slično – građani su jednoglasno protiv rušenja i moderne gradnje, traže zaštitu gradskog jezgra, zatvaranje Ulice Petra Drapšina za saobraćaj i pretvaranje u pešačku zonu po uzoru na Skadarliju u Beogradu.  Zabrinuti su i zbog visine gradnje –  plan predviđa dva sprata plus jedan, čime će se, kako veruju, povećati gustina stanovanja , opteretiti infrastruktura, a postojeći objekti izgubiće na vrednosti.

Učešće u raspravi  su u svojstvu građana uzeli i Balint Pastor i Ištvan Pastor kao podnosioci primedbi. Ištvan Pastor nije krio da su uložili i stranački napor jer, kako je istakao, tema pobuđuje veliki interes. On je zatražio da se plan vrati korak unazad, kako bi se postigao što širi konsenzus oko očuvanja gradskog jezgra i poručio da na rušenje neće pristati.  

S druge strane, vodeći urbanista u Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Dragana Mijatović, odbacila je gotovo sve primedbe kao neosnovane. Ona je istakla da je plan rađen u skladu sa merama zaštite koje je dao međuopštinski zavod za zaštitu spomenika.

Da li će ovaj Plan detaljne regulacije biti poslat Gradskom veću, a potom i Skupštini grada na usvajanje, ili odbačen, biće poznato u narednim danima, kada bi Komisija za planove, ali iza zatvorenih vrata, trebalo da donese konačnu odluku.

Ostale vesti iz ove kategorije