RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

„Jedna uz drugu“ nastavlja da pomaže ženama obolelim od raka

Sanda Mileusnić | 29. april 2021. | 10:08 | Društvo

„Jedna uz drugu“ nastavlja da pomaže ženama obolelim od raka

Svakog meseca 13 Subotičanki dobije dijagnozu raka dojke, a ovaj karcinom godišnje u Srbiji odnese oko 1600 žena. Ceo svet beleži povećanje broja obolelih od malignih bolesti, koje se neretko otkrivaju u poodmakloj fazi, zbog čega treba raditi na prevenciji. Upravo to su i poručile članice Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke „Jedna uz drugu“ na svečanoj sednici. Njihov prioritet je podizanje svesti, kako bi žene što više odlazile na redovne preglede, ali i radile samopreglede.

Plan Udruženja je i da organizuje psihoterapeutske radionice kao vid podrške ženama koje su već obolele od karcinoma, ali i fizioterapeutske vežbe za limfedem, odnosno oticanje ruke,  pojavu koja se javlja kod osoba koje su operisale rak dojke.

Kako predsednica Udruženja, Milica Pećerić ističe i sama je prošla kroz bitku sa rakom, i uvidela da u našem gradu ne postoji grupa kojoj može da se obrati za savet i podršku. Tako je sve i počelo prošlog septembra, od spontanog okupljanja nekolicine, do fejsbuk grupe koja je privukla veliki broj žena koje su do tada sve same proživljavale, a nedavno i do formalnog osnivanja udruženja.

Na svečanoj sednici organizovan je i prijem novih članica, a sve žene koje su prošle ili prolaze kroz borbu sa nekom od malignih bolesti, utehu i pomoć mogu potražiti u Šantićevoj 92, svake srede od 16 do 20 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije