RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Studija „Procena bezbednog upravljanja septičkim i sabirnim jamama u Srbiji“

Redakcija TV Subotica | 6. maj 2021. | 09:03 | Društvo

Studija „Procena bezbednog upravljanja septičkim i sabirnim jamama u Srbiji“

U našoj zemlji se tokom 2021. godine sprovodi studija „Procena bezbednog upravljanja septičkim i sabirnim jamama u Srbiji“ u realizaciji Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite životne sredine i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", a uz podršku Svetske zdravstvene organizacije. Istraživanja na terenu će sprovoditi mreža Instituta/Zavoda za javno zdravlje, svako na svom okrugu. Studija ima za cilj analizu stanja u oblasti sakupljanja, pražnjenja, odvoženja i tretmana otpadnih voda i fekalnih materija iz poljskih toaleta, septičkih i sabirnih jama i malih kanalizacionih sistema u Srbiji.

Prema dizajnu studije predviđeno je da u istraživanju učestvuju seoski školski objekti, seoske ambulante domova zdravlja i gradska i seoska domaćinstva koja imaju toalete priključene na septičke jame ili poljske toalete.

U Severnobačkom okrugu će se studija sprovoditi u periodu april-septembar, a terenski deo i obilazak objekata i domaćinstava, sa popunjavanjem zvaničnog upitnika od maja meseca. U sklopu studije će ekipe Odeljenja higijene Zavoda za javno zdravlje Subotica vršiti higijensko-sanitarne nadzore navedenih objekata na terenu.

Prema podacima ranijih istraživanja, 40,4% našeg stanovništva je priključeno na sanitacione uređaje za odlaganje fekalnih otpadnih voda na licu mestu, kao što su septičke jame i poljski toaleti (12,3% u gradskim i 72,5% u seoskim sredinama). Podaci o sakupljanju, pražnjenju, transportu, tretmanu i ponovnoj upotrebi fekalnih otpadnih voda iz septičkih jama se ne prikupljaju.

Cilj studije je da razvije metodologiju i instrument za prikupljanje podataka o bezbednom upravljanju fekalnim otpadnim vodama iz septičkih i sabirnih jama, kao i da unapredi ovu oblast. Adekvatni podaci će omogućiti bolje planiranje tretmana fekalnih materija i bezbedno odlaganje fekalnog mulja.

Fotografija: Pixabay

Ostale vesti iz ove kategorije