RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bunjevački jezik zvanično u službenoj upotrebi u Subotici

Marijana Tolimir | 6. maj 2021. | 11:27 | Društvo

Bunjevački jezik zvanično u službenoj upotrebi u Subotici

Bunjevački jezik biće četvrti u službenoj upotrebi u Subotici – tako su odlučili odbornici Skupštine grada koji su podržali Odluku o izmeni Statuta, čime je procedura nakon tačno dva meseca i zvanično završena.

Međutim, za razliku od prethodne dve sednice koje su prošle u znaku burne rasprave između političkih predstavnika Hrvata i Bunjevaca, ovaj put polemika je ostala – ispred vrata Gradske kuće. Dvoje odbornika DSHV-a Tomislav Žigmanov i Josipa Vojnić Tunić bojkotovali su sednicu i  u isto vreme održali konferenciju za medije na kojoj su još jednom iskazali nezadovoljstvo i ponovili  – da se Hrvati  bunjevačkog govora neće odreći, kao i da će tražiti procenu ustavnosti Odluke.

S druge strane, svi oni koji su bili u skupštinskoj sali glasali su „za“ – Odluku o izmeni statuta podržao je 61 odbornik. Za Bunjevce dan je istorijski, nešto na šta su čekali tri i po veka koliko su, kažu, čuvali jezik.

Kako je istakao predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, procedura oko bunjevačkog jezika je ispoštovana u potpunosti i sve je proteklo u demokratskom duhu, a najvažnije je što je Odluka usvojena jednoglasno.

I za gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, dan je veliki – za Skupštinu, Suboticu i sve njene građane. On je podsetio da je Srbija potpisnica Evropske povelje za regionalne i manjinske jezike još od 2006. godine i da je u obavezi da neguje jezike, pa tako i bunjevački.

Bunjevački će se u službenoj upotrebi naći osam dana od objavljivanja Odluke u Službenom listu, a nadlećžni očekuju da će čitav proces teći postepeno – Bunjevački savet treba da utvdi nazive naseljenih mesta, kao i da se angažuje prevodilac u Gradskoj upravi.

 

Ostale vesti iz ove kategorije